MENU

Un any després de la mort de l’Aylan, Rescatem #ElNostreMediterrani

Un any després de la mort de l’Aylan

Serrat s’afegeix a reclamar la fi de les morts al Mediterrani

  • Avui es compleix un any de la mort de l’Aylan, el nen sirià protagonista de la foto que va commocionar a la societat europea. Des de llavors, han mort al Mediterrani prop de 4.200 persones, més les que mai sabrem.
  • Amb el vídeo titulat “Rescatemos #NuestroMediterráneo”, l’organització busca el suport ciutadà per a què el Mediterrani torni a ser el mar que va inspirar a Serrat, no la gegantesca fossa comuna que és a dia d’avui.


Avui, CEAR ha llançat el vídeo  ‘Rescatemos #NuestroMediterráneo’ conjuntament amb el cantautor Joan Manuel Serrat per a denunciar les morts de les persones refugiades què es segueixen produint, de forma constant, al Mediterrani.

Des de CEAR lamentem que un any després de la mort de l’Aylan, el nen sirià que va ocupar nombroses portades i va commocionar a gran part de la societat, la Unió Europea segueix sense oferir una altra alternativa a les persones que fugen de la guerra i la persecució que jugar-se la vida al mar en embarcacions que no ofereixen cap tipus de seguretat.

“Amb aquest vídeo hem volgut denunciar que el Mediterrani s’ha convertit en una immensa fossa comu, però també que, alhora, la societat rebutja que aquestes persones segueixin vivint en una situació d’absolut desemparament”, ha denunciat Estrella Galán, secretaria general de CEAR.

Més de 30.000 persones han mort al Mediterrani durant els últims 16 anys, al menys 3.164 només durant el 2016. A més de la inexistència d’una operació de rescat eficaç, la Comissió vol denunciar “l’extrema lentitud” en els processos de reubicació i reassentamenta per part de les autoritats europees  , així com la clara voluntat d’impedir l’arribada de més sol·licitants d’asil a les nostres costes, un fet visible amb la firma de l’acord de Turquia.

Per la seva part, el cantautor denuncia en aquest vídeo que el Mediterrani d’avui “on les persones es deixen la vida tractant de posar-la fora del perill de la guerra”, queda “molt lluny” d’aquell que va inspirar la seva cançó.

En aquest sentit, l’entitat lamenta que la solidaritat què es va viure després de la mort de l’Aylan no hi haja estat corresposta en aquelles decisions preses per part de les autoritats europees. “Per desgracia, els discursos de commoció què vam escoltar fa un any han quedat en paper mullat, i milers de nens i nenes com l’Aylan segueixen havent de llançar-se al mar en busca d’un refugi que Europa només ofereix a comptagotes i a contracor”, va afirmar Galán.

Els dos Mediterranis

El vídeo, realitzat pel Col·lectiu de Dones Cineastes i Medis Audiovisuals (CIMA), mostra a un grup d’espectadors què s’aturen a un parc a escoltar la inesperada actuació de l’Orquestra Filharmònica d’Espanya conjuntament amb la Fundació Musica Maestro, interpretant “el Mediterráneo” de Joan Manuel Serrat.

A meitat de la cançó, es destapen les fotografies del “altre Mediterrani” què viuen les persones refugiades a la seva arribada a Europa, amb impactants imatges realitzades pels fotoperiodistes Javier Bauluz, Olmo Calvo, Juan Carlos Mohr i Santi Palacios. És llavors quan els rostres dels espectadors canvien, mostrant la seva consternació enfront de la realitat que estan vivint les persones que busquen refugi a Europa.

El 80% de les persones migrants que moren al món ho fan al Mediterrani.Volem ‘rescatar’ al nostre mar de la vergonya que això suposa, i això només s’aconseguirà posant en marxa vies legals i segures per a sol·licitar asil”, explica l’entitat.

Finalment, des de l’entitat volen agrair a tots els participants del vídeo, en especial a Joan Manuel Serrat, la seva col·laboració desinteressada en aquesta iniciativa.


Serrat se une a CEAR para reclamar el fin de las muertes en el Mediterráneo

La Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR) ha lanzado hoy el vídeo ‘Rescatemos #NuestroMediterráneo’, junto al cantautor Joan Manuel Serrat, para denunciar las muertes de personas refugiadas que se siguen produciendo en el Mediterráneo de forma constante y con plena pasividad de Europa.

Desde CEAR lamentan que un año después de la muerte Aylan, el niño sirio cuya imagen ocupó portadas y conmocionó a gran parte de la sociedad, la Unión Europea sigue sin ofrecer otra alternativa a las personas que huyen de la guerra y la persecución que jugarse la vida en el mar en embarcaciones que no ofrecen ninguna seguridad. Desde entonces, se calcula que más de 400 niños y niñas habrían perdido la vida. Y durante 2016, cerca de un tercio de las personas que llegaron por mar a Europa eran menores.

“Con este vídeo hemos querido denunciar que el Mediterráneo se ha convertido en la ruta más peligrosa del mundo siendo hoy una gigantesca fosa común, al tiempo que la sociedad reclama soluciones y rechaza que estas personas sigan viviendo en una situación de absoluto desamparo”, denunció Estrella Galán, secretaria general de la entidad.

Más de 30.000 personas han muerto en el Mediterráneo en los últimos 16 años, y más de 4.200 desde la imagen de Aylan. Además de la falta de una operación de rescate eficaz, CEAR reprocha a las autoridades europeas la “extrema lentitud incomprensible e inaceptable” en los procesos de reubicación y reasentamiento, así como la clara voluntad de impedir la llegada de más solicitantes de asilo a nuestras costas, visible con la firma del acuerdo con Turquía que a día de hoy está siendo investigado por la Defensora del Pueblo Europeo tras la queja interpuesta por CEAR, con el apoyo de 294 organizaciones y 11.000 firmas ciudadanas.

Por su parte, el cantautor denuncia a través de sus propias palabras que el Mediterráneo de hoy, “donde las gentes se dejan la vida tratando de ponerla a salvo de la guerra”, queda “muy lejos” del que inspiró su canción.

En este sentido, CEAR lamenta que la ola de solidaridad que se vivió tras la muerte de Aylan no ha tenido correspondencia en las decisiones de las autoridades europeas. “Por desgracia, los discursos de conmoción que escuchamos hace un año han quedado en papel mojado, y miles de niños y niñas como Aylan siguen teniendo que echarse al mar en busca de un refugio que Europa solo les ofrece a cuentagotas y a regañadientes. Sin olvidar la situación de abandono en la que se encuentran miles de familias en Grecia con la más férrea incertidumbre de no saber qué va a ser de sus vidas”, afirmó Galán.

Los dos Mediterráneos

El vídeo, realizado por el Colectivo de Mujeres Cineastas y Medios Audiovisuales (CIMA), muestra a un grupo de espectadores que se paran en un parque a escuchar la actuación sorpresa de la Orquesta Filarmónica de España junto a la Fundación Música Maestro, interpretando la famosa melodía de la canción ‘Mediterráneo’ de Joan Manuel Serrat.

En mitad de la canción, se van destapando poco a poco fotografías de ese “otro Mediterráneo” que es el que viven los refugiados a su llegada Europa, con impactantes imágenes de los fotoperiodistas Javier Bauluz,Olmo Calvo, Juan Carlos Mohr y Santi Palacios. Es entonces cuando los rostros de los espectadores cambian y muestran su consternación ante la realidad que están viviendo las personas que buscan refugio en Europa.

“El 80% de los refugiados y migrantes que mueren en el mundo lo hacen en el Mediterráneo. Queremos ‘rescatar’ a nuestro mar de la vergüenza que esto supone, y eso sólo se conseguirá poniendo en marcha vías legales y seguras para solicitar asilo evitando que las personas tengan que jugarse la vida para pedir protección y llegar a un lugar seguro como supuestamente era Europa”, explicó Galán.

Por último, desde CEAR quieren agradecer a todos los participantes del vídeo, en especial a Joan Manuel Serrat, su colaboración desinteresada en esta iniciativa.

 

Alba Soler

VIEW ALL POSTS