MENU

Un equip olímpic per a recordar que sol·licitar asil és un dret humà

Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016 tindran una particularitat molt especial; enguany per primera vegada en la història competirà un equip format únicament per persones refugiades.

D’aquesta manera el Comitè Olímpic Internacional (COI) ha volgut enviar un missatge de suport a les 65 milions de persones al voltant del món que per diferents motius han hagut de fugir de les seues terres.

Co6JegPWEAA5raL

L’equip està compost per 10 persones refugiades procedents de Suen del Sud, Etiòpia, República Democràtica del Congo i Síria, que conformen el ‘Team Refugees’. A més del dret d’asil, tenen una mica més en comú; la seua passió per l’esport i la capacitat de sobreposar-se a les adversitats. Aquestes són algunes de les seues històries:

Yusra Mardini, nadadora siriana de 18 anys

 

Serà la primera a debutar en aquests Jocs Olímpics sota la bandera del refugi. És una jove siriana de 18 anys que el setembre passat es va tirar al mar en una llanxa pneumàtica al costat de la seua germana i altres 20 persones per a escapar de la guerra. Quan quedaven solament uns quilòmetres per a aconseguir les costes gregues la seua llanxa va punxar, Yusra no li’l va pensar dues vegades i va saltar a l’aigua al costat de la seua germana i altres dos joves per a remolcar la llanxa fins a la illa de Lesbos salvant així la vida dels seus tripulants. Actualment aquesta jove siriana viu a Alemanya i entrena amb un club de Berlín. En Riu participarà en els 200 metres lliures de natació.

 

Anjelina Nadai, atleta sudanesa de 21 anys

Va haver de fugir de la seua casa a Sudan del Sud amb tan sol sis anys a causa dels conflictes armats; i no ha tornat a veure a la seua família. Anjelina va passar tota la seua infància en un camp de refugiats a Kenya, va ser allí on va descobrir que era bona en atletisme; del que també es percataren uns entrenadors professionals que la van seleccionar. Ara té 21 anys i entrena molt dur per a aconseguir un bon resultat en els jocs. En Riu correrà la prova dels 1.500 metres.

Popole Misenga

 

Ara té 24 anys, però solament tenia nou quan va haver d’escapar de la seua terra a República Democràtica del Congo a causa de la violència dels conflictes armats. Des d’aqueix moment es va tindre que separar de la seua família i va ser traslladat a un centre per a xiquets desplaçats en la capital Kinshaha. Va ser en el centre on va descobrir el judo. Popole resideix actualment a Brasil, on va obtenir la condició de refugiat, allí entrena per a preparar-se per als Jocs Olímpics. En Riu competirà en la categoria de pes mitjà de judo.

Des de CEAR recolzem a l’equip de refugiats en el seu camí olímpic i esperem que la seua participació servisca per a seguir posant el focus internacional en els milions de refugiats que es veuen obligats a fugir d’unes dures condicions de vida que posen en perill la seua integritat.

Alba Soler

VIEW ALL POSTS