MENU

Refugiats LGTB: fugir per ser, sentir o estimar en més de 70 països

Amb el lema “Refugiats LGTB: ser, sentir, estimar… fugir”, CEAR ha celebrat avui a Madrid una trobada amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones perseguides per motius d’orientació sexual i identitat de gènere, un dels motius menys conegut per a sol·licitar asil.

 

 

Més de 70 països criminalitzen per llei a les persones LGTB, entre ells 8 amb la pena de mort, i en molts uns altres pateixen agressions i amenaces que suposen un risc per a les seues vides pel que ha de considerar-se un motiu de concessió d’asil, segons dades recopilades per a la campanya.

 

Entre els països més perillosos per a les persones LGTB, l’entitat destaca Afganistan, Aràbia Saudita, Gàmbia, Egipte i Ghana, mentre que resulta “particularment alarmant” que de mitjana 9 persones LGTB són assassinades cada setmana a Amèrica.

 

En la trobada de presentació de la iniciativa, finançada per l’Oficina de Drets Humans del Ministeri d’Afers exteriors i Cooperació, es van presentar diferents vídeos i gràfiques per a acostar la realitat d’aquest tipus de persecució “moltes vegades ignorat per la societat i les institucions”.

 

 

Encara que no hi haja xifres oficials sobre els motius de sol·licitud d’asil, des de CEAR apunten un important creixement de les persones LGTB que són acollides a Espanya. “Des de fa uns anys hem aconseguit que es comence a reconèixer la persecució a les persones LGTB però encara avui aquestes segueixen trobant barreres a l’hora de veure reconegut el seu dret a obtenir asil”, va explicar Ramiro Muñiz, portaveu de l’organització.

 

“Si em retornen, torne mort”

 

En la trobada, la psicòloga de CEAR Mª Ángeles Plaza va destacar “el terror” amb el qual arriben moltes persones LGTB en arribar a Espanya després d’haver patit tant la discriminació social com el rebuig familiar. Una por resumida en la frase d’un sol·licitant d’asil pendent de resposta que li explicava que si era retornat al seu país seria com “tornar mort”.

 

Per la seua banda Rodrigo Araneda, president de ACATHI, va abordar la situació de les persones LGTB que arriben a Espanya, els qui moltes vegades “es xoquen amb les expectatives que s’havien fet d’una Europa il·lusòria” i va lamentar que en ocasions també en els països d’acolliments molts persones han de seguir ocultant la seua orientació sexual o identitat de gènere.

 

Persones com John, que va decidir fugir de Colòmbia després de sentir el rebuig de la seua família i el seu lloc de treball. “Em van pegar dos tirs per ser transexual. Només vaig poder descansar quan vaig arribar a l’aeroport a Espanya” va relatar, al mateix temps que va recordar que “per ser LGTB et rebutgen en molts llocs” per l’es agraeixen “totes les portes obertes que ens trobem”.

 

Alba Soler

VIEW ALL POSTS