Madrid, 11 de desembre de 2018.
“Gràcies. Ens heu salvat la vida”. “A Espanya per fi he pogut dormir tranquil sabent que estic segur”. “Estic començant a sentir-me volguda, valorada, ara cree en el meu futur”. Aquests són alguns dels 30 missatges que la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) ha arreplegat de persones que han sigut acollides a Espanya i que d’aquesta manera han volgut expressar el seu agraïment a la societat espanyola en una iniciativa denominada “La primera paraula”.
“Moltes vegades, en sentir-se fora de perill per primera vegada en molt temps, la primera paraula que ens diuen les persones refugiades és ‘gràcies’. Per açò, hem volgut traslladar aqueix agraïment tan especial a tota la societat, perquè tots som part d’aqueix acolliment”, va explicar Estel Galán, directora de CEAR.
Els missatges han quedat plasmats en postals que inclouen un sistema de realitat augmentada que permet veure amb el telèfon mòbil més frases d’agraïment en una animació en 3 dimensions, i d’aqueixa manera crear més proximitat amb aquestes històries.
“Ací em sent lliure. Em van donar una segona oportunitat per a viure”, va escriure Juan, sol·licitant d’asil d’Hondures en un altre dels testimoniatges recopilats. Mentre que Mahdi, de Síria, compte que ser acollits a Espanya ha significat “tornar a nàixer per a nosaltres”. A més, des de la pàgina web de la campanya es convida al conjunt de la societat a retornar aquests missatges d’agraïment i ja han arribat més de 100 respostes com aquesta. “FELIÇ de saber que esteu fora de perill i que pugueu viure en pau. FELIÇ que visqueu a Espanya”, de Lucía.
Una abraçada inesperada
A més d’enviar-ho a tota la seua base social, organitzacions, i empreses col·laboradores, CEAR de la mà de 3 persones refugiades, va voler repartir aquests missatges en una plaça qualsevol com a mostra d’agraïment al conjunt de la societat i per a poder comprovar quins eren les reaccions dels transeünts davant aquests missatges. En aquest vídeo pots veure quins van ser les reaccions.
Des de CEAR recorden que Espanya és un dels països més favorables a l’acollida de tota la Unió Europea. Així, un 83% dels espanyols es va mostrar a favor d’ajudar a les persones refugiades segons el Eurobarómetro d’enguany. “Davant l’augment de missatges i bulos xenòfobs en els últims temps, des de CEAR fem una crida perquè no s’instrumentalitze a les persones refugiades com a arma política ja que està en joc la mateixa convivència de la nostra societat”, va reclamar Galán.
Entra en laprimerapalabra.org