Des d’octubre, en CEAR Alacant, unes 40 persones estan beneficiant-se del projecte Itineraris Integrats per a la inserció sociolaboral. És un projecte orientat a persones en situació o risc d’exclusió social, més concretament, a perfils de persones amb experiències migratòries, sol·licitants d’asil i refugiades. Té un caràcter ampli i integrat en incloure tot tipus d’intervencions en l’àrea social i laboral.
La importància d’aquest projecte resideix en els perfils de les persones a les quals es dirigeix, ja que en molts casos, per les seues situacions i circumstàncies, tenen dificultats per a poder accedir a cursos de formació laboral. Gràcies a aquest programa, han trobat una major oportunitat per a poder accedir al món laboral que fins ara els venia denegada. Tot això, és encara més rellevant en aquelles persones que, per tindre una situació irregular, no té accés a la majoria de cursos formatius.
Entre els objectius, es troben l’adquisició d’eines personals, habilitats socials, capacitació laboral, el coneixement dels recursos del territori, la millora de l’ocupabilitat i la digitalització. Finalment, com a objectiu últim, es troba l’adquisició de capacitats i formació especialitzada per a poder accedir a un lloc de treball.
Les tècniques del projecte realitzen avaluacions, intervencions i seguiments d’una forma individualitzada, per a d’aquesta manera, poder intervindre d’una manera personalitzada amb cada persona amb la qual es treballa. A més d’aquestes intervencions, s’estan impartint tallers grupals d’autoocupació i emprenedoria, màrqueting, habilitats comunicatives i socials, ocupabilitat, noves tecnologies i fins a un taller pràctic de cuina saludable. Els tallers, completament actualitzats, aborden qüestions imprescindibles que qualsevol persona que vaja a enfrontar-se al món laboral hauria de conéixer.
Si ja el projecte és complet a l’hora de donar assistència sociolaboral, també s’ha inclòs un curs de sala i cuina de 150 hores i 6 setmanes de duració. El curs té un caràcter pràctic, orientat al fet que puguen adquirir les eines necessàries que els valdrà en el seu futur laboral. S’està desenvolupant en un restaurant a Sant Vicent del Raspeig, on les alumnes tenen accés tant a la cuina com a una sala-menjador, perquè l’experiència de l’aprenentatge siga el més realista possible. Les 17 persones participants del curs estan adquirint tot tipus de capacitats per a poder exercir-se al màxim nivell en el món de l’hostaleria. Una mostra d’això, són les proves que realitzen diàriament en la presentació de les taules, preparades acuradament, que ja aconsegueixen muntar a la perfecció.
La participació en els itineraris, en els tallers i en el curs d’auxiliar de sala i cuina, ve posteriorment certificada amb el lliurament dels seus diplomes. Com a afegit, també tenen la possibilitat d’obtindre diverses certificacions molt valorades en el sector de l’hostaleria, com són els certificats de manipulador d’aliments, prevenció de riscos laborals i gestió d’al·lergògens, entre altres.
La suma de tots aquests elements que formen el projecte, es materialitzen en el que podria ser una clau per al futur d’aquestes persones. Aquestes, necessiten més que ningú aquest tipus d’iniciatives, d’ahi que el projecte no estiga encaminat solament a impartir formació, sinó també a motivar-les i obrir-los portes a noves oportunitats.
Este projecte és una actuació cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.
Finançat i executat per: