Hervé tenia 22 anys quan el 6 de febrer de 2014 va tractar d’aconseguir el somni d’arribar a Europa a través de la platja del Tarajal a Ceuta. Encara que ho havia intentat moltes altres vegades, lo que va succeir aquell matí és inoblidable per a aquest jove camerunés.
Encara que no sabia nadar, va ser un dels primers entre un grup de unes 200 persones que es va llançar a l’aigua per a superar l’espigó que separa el territori marroquí de l’espanyol. “Quan ens vam llançar el policia que estava a baix va començar a llançar gas lacrimogen, que va començar a fer escuma en l’aigua i va ofegar a molts dels meus acompanyants”, relata sobre el succeït aqueix matí. Després arribarien els tirs de pilotes de goma “a metre i mig” i els colps amb pals des de la zodiac de la Guàrdia Civil.
Després d’intentar arribar a la tanca prop de 50 vegades va aconseguir arribar a Tarifa en una zodiac a l’abril de 2015. En l’actualitat compta amb el suport de CEAR, amb qui ha presentat una sol·licitud d’asil. El seu cas està pendent de resolució.
Quatre anys després, explica la seua història com a homenatge als seus amics que van perdre la vida aquell tràgic matí.
https://www.facebook.com/CEARefugiado/videos/1681737141886582/
CEAR recorre l’arxiu de la causa
Davant l’arxiu de la causa ordenada pel Jutjat de Ceuta sobre el “cas Tarajal” la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) ha presentat un recurs d’apel·lació perquè es continue la recerca i es puga esclarir les responsabilitats del succeït aquell tràgic matí.
Des de CEAR consideren que la decisió de l’arxiu tanca en fals el procediment, negant la possibilitat de noves proves i testimoniatges. Així, no s’ha produït la declaració per video-conferencia dels dos testimonis resident a Alemanya ni tampoc s’ha esperat a la remissió de les autòpsies per part de les autoritats marroquines.
“Des de CEAR esgotarem totes les vies judicials perquè les persones que van perdre la vida en la platja del Tarajal i els seus familiars obtinguen justícia. A més, no descansarem fins que es prohibisquen d’una vegada les devolucions en calent, ja que és l’única manera que tragèdies com aquesta mai tornen a produir-se”, afirma Estrella Galán, secretària general de CEAR.
A més del delicte d’homicidi i lesions imprudents, el recurs de CEAR cerca que es reconega la il·legalitat de la ‘devolució en calent’ aqueix mateix matí de 23 persones, al marge de qualsevol procediment legal. A pesar que es va pretendre donar cobertura legal a aquestes pràctiques a través de la Llei de Seguretat Ciutadana, tant organismes internacionals com el propi Tribunal Europeu de Drets Humans han assenyalat com a il·legals aquest tipus d’actuacions.
Nova tragèdia en la Frontera Sud
Finalment, des de CEAR assenyalen que l’enèsima tragèdia en el Mar de Alborán, en la qual més de 40 persones haurien perdut la vida, demostra una vegada més la urgent necessitat d’oferir vies segures per als qui fugen a la recerca d’un lloc segur i el fracàs d’unes polítiques migratòries que solament serveixen perquè les rutes migratòries siguen cada vegada més perilloses i desesperades.
AJUDA’NS A PARAR LES DEVOLUCIONS IL·LEGALS