Des del servei d’atenció psicològica, hem dissenyat nous projectes, conscients que l’abordatge i l’atenció a la salut mental és una cosa fonamental i necessari per al col·lectiu de persones que atenem. Després de la situació de crisi sociosanitària actual, la manca de xarxes de suport amb la qual normalment es troben en la societat d’acollida, s’ha vist alarmantment agreujada, per la qual cosa la necessitat d’impulsar noves opcions i oportunitats d’interacció s’ha convertit en un dels eixos transversals de la nostra intervenció.
Un d’aquests projectes és el de Cuidanimal. Aquest projecte consta d’una sèrie de tallers, amb periodicitat mensual, durant els quals es realitza un acompanyament individualitzat de la persona a través de diferents activitats grupals en un centre especialitzat en intervenció assistida amb animals. Amb la finalitat de dotar-los de recursos i experiències que nodrisquen el seu procés d’inclusió biopsicosocial.
Les evidències existents sobre la interacció humà-animal i els seus efectes en la nostra salut, indiquen que participar en activitats de contacte amb animals, a més de promoure la capacitat de sentir i de reconnectar amb nosaltres/as mateixos/as, pot ser un camí per a millorar la qualitat de vida i influir en algunes variables com el benestar emocional, la soledat i aïllament social.
Aquesta activitat grupal té com a objectiu, facilitar, a través del contacte i el vincle amb els animals, la reconnexió amb la vida, el món i un/a mateix/a. A través de 5 activitats en les quals participen cadascun/a dels assistents, es treballen habilitats tan essencials com la confiança i el respecte, l’escolta i detecció de necessitats de les persones que ens envolten, la cohesió grupal, i l’autocura.
Us volem presentar les dues primeres d’aquest circuit de 5 activitats:
La primera, “CavallAmic”, durant la qual mitjançant el model de com viuen els cavalls, què mengen, quines cures necessiten i com es comuniquen, treballem una habilitat tan indispensable en el nostre dia a dia, com aprendre a escoltar l’altre.
Amb la segona activitat, “EntrenaDog”, a través de la interacció amb els gossos de la Fundació, treballem la importància de valors tan fonamentals per a les relacions interpersonals com el respecte, l’empatia i l’amabilitat. Així com conéixer i experimentar que les relacions són un mitjà tant per a conéixer i connectar amb els/les altres com amb nosaltres/as mateixos/as.
Activitat: “Junts”.
Aquesta és una activitat a peu a terra, en la qual totes les persones participants tenen l’oportunitat d’interrelacionar-se de manera íntima i conscient amb cavalls en situació de semillibertat. Una activitat per a treballar la confiança i el respecte, mitjançant la qual posem en pràctica que, per a poder establir relacions sanes i satisfactòries, és important que aprenguem a valorar la disponibilitat i l’obertura amb la qual es troben les persones amb les quals pretenem relacionar-nos.
Durant la sessió del mes de setembre, com en cada eixida, en cada activitat, cuidant-los, hem continuat aprenent a cuidar de nosaltres/as mateixos/as i del món que ens envolta.
En aquesta ocasió, volem presentar-vos la quarta activitat del circuit, “Dogtores de 4 potes”. Durant aquest taller, aprenem com els gossos poden ajudar a les persones en el seu dia a dia, des de llevant-nos els calcetins o recollint coses que s’han caigut a terra, fins treballant com a gossos de rescat o vetlant per la nostra seguretat. A través del seu exemple, aprenem com la disciplina, el lliurament i la cooperació poden ajudar-nos tant en la consecució dels xicotets objectius com dels grans, aprenem quant ens necessitem i la importància de la nostra contribució perquè el món siga un lloc més amable per a tots/es.
Aquest mes us volem presentar l’última activitat del circuit de 5 activitats per les quals cada mes, en cada sessió, passen cadascuna de les persones que assisteixen a aquest programa.
Durant aquesta cinquena activitat, a través de la interacció amb l’equip de gallines de la Fundació, treballem la importància de la cohesió grupal i de la cooperació per a la creació de vincles i entorns saludables, tant amb i per a nosaltres/as mateixos/as, com amb i per al món que ens envolta. Els/as participants sembren la seua llavor del canvi, aprenent que tots/as aportem valor a la comunitat en la qual vivim.
L’última eixida que va tindre lloc el passat 28 de novembre, no ens volem acomiadar, ja que esperem que siga un fins prompte. Un fins prompte per a poder continuar oferint un espai diferent, un espai en el qual poder posar en pràctica estratègies i recursos difícils d’experimentar a través del treball individual. Perquè si les circumstàncies ens ho permeten, pretenem que tant la intervenció comunitària com la posada en escena de tot l’aprés en un context real d’interacció, siguen les apostes del Servei d’Atenció Psicològica per al 2022.
Aquests 6 mesos d’eixides, de trobades i d’activitats diferents, no sols han significat eixir d’una habitació per a fer una cosa nova, sinó també un espai en el qual compartir, experimentar i vivenciar experiències noves, tant sensorials com emocionals.
En el nostre dia a dia, a causa de les circumstàncies de la situació sanitària actual i els factors soci culturals, amb freqüència ens trobem amb persones que no tenen cap mena de contacte físic, persones que quan els preguntes per l’última vegada que algú els va tocar, tarden a contestar…. Aquesta falta de contacte no sols repercuteix en aspectes esperables com l’autoestima i les habilitats socials, sinó que, a més, augmenta les possibilitats d’abstracció i/o tendència a tancar-se en un mateix. Constituint això un agreujament de la salut mental.
A través d’aquestes activitats que han promogut el contacte a tots els nivells, hem aconseguit que moltes persones hagen trobat un lloc en el qual tornar a sentir el contacte físic i els poder-vos efectes terapèutics que aquest comporta. Així com un espai en el qual riure, fer broma i interactuar amb altres persones diferents a les que es troben en el seu dia a dia.
Així mateix, cadascun/una d’els/les participants han sigut persones ateses a nivell individual per l’equip de psicòlogues, per la qual cosa s’ha pogut fer un seguiment de les experiències que afloraven durant les activitats per a poder treballar-les en sessió individual.
En definitiva, considerem que l’oportunitat que se’ns ha donat des del Projecte subvencionat per l’IRPF – Cuidanimal: cuida’t, cuida’l, ha sigut tot un èxit, i per això, prometem no deixar d’esforçar-nos en la creació d’espais segurs per a continuar promovent el benestar i l’enfortiment de les persones amb les quals treballem. Per això no ens acomiadem, sinó que esperem que siga un fins prompte.
VIDEO RESUM DEL PROJECTE
Finançat per: